Vaske instruktioner:

Sådan håndvasker du:

Hæld en smule uldvaskemiddel ned i en balje og fyld med lunkent vand. Vend tøjet på vrangen, og læg det ned i vandet. Rør det lidt rundt for at lade sæben trænge ind i fibrene. Strikken skal ikke skrubbes eller gnides sammen og lad det ikke trække i mere end 10 minutter. Skyl tøjet to gange for at fjerne alle sæberester. Vrid ikke uldtøj. I stedet skal du trykke eller klemme så meget vand ud af tøjet som muligt. Rul derefter tøjet i et tørt håndklæde for at fjerne overskydende vand. For at undgå at tøjet bliver trukket ud af facon, skal det ikke hænges til tørre. Læg det i stedet fladt til tørre på et rent håndklæde eller læg det på et foldetørrestativ på et sted, der ikke modtager direkte sollys. Juster forsigtigt tøjets form for at sikre, at det strækkes jævnt, når det tørrer.

Sådan maskinvasker du:

For at holde uldtøj i god stand, skal det vaskes med omhu.

Vend uldtøjet på vrangen.
Indstil vaskemaskinen på uldprogram og sæt den på koldt vand, eller nul grader, afhængigt af vaskemaskinen.
Centrifuge omdrejningerne indstilles til 200-400 omdrejninger.
Brug et mildt flydende vaskemiddel til uld.
For at undgå at uldtøj krymper må det ikke komme i tørretumbleren.
Når uldtøjet kommer vådt ud af vaskemaskinen, er tørringsprocessen den samme som ved håndvask.

Luftrensning af uld

Det er fuldstændigt unødvendigt at vaske uld ofte. Uld er naturligt lugt- og bakteriehæmmende. Det renser så at sige sig selv når det hænges udenfor til luftning. Det naturlige fedtstof som findes i uld, kaldet lanolin, har den egenskab at det afviser snavs og hæmmer bakterievækst og dermed også reducerer lugten. Endnu en rigtig god grund til at vælge uld.

Lidt om uld

Mange af os har minder fra hvordan vi som børn stod iklædt en stor uldsweater, og det eneste vi kunne tænke på var hvornår vi måtte få den af igen, fordi den kradsede så meget. Heldigvis er uld så meget mere end et materiale som kradser, og blandt andet i merinoulden får man alle de vidunderlige isolerende og varmetempererende egenskaber fra ulden, uden at det kradser overhovedet. Det har noget med uldens mikron at gøre. En mikron (mikrometer) er det mål, der bruges til at udtrykke diameteren af uldfiber. Fine uldfibre har en lav mikronværdi. Fiberdiameter er den vigtigste egenskab ved uld til at bestemme dens værdi. Hver fleece omfatter en meget bred vifte af fiberdiametre – for eksempel vil en typisk Merino fleece indeholde fibre på så lave som 10 mikrometer i diameter, og der kan være fibre med diametre på over 25 mikrometer, afhængigt af alder og sundhed (eller ernæring) af fårene. Hvad der normalt omtales som ulds “mikron” er middelværdien af fiberdiametrene eller gennemsnitsdiameteren. Vi har samlet et par gode råd til hvad man kan gøre hvis man står med en sweater fremstillet i uld som kradser lidt.

et par gode tips

Vask korrekt

Man kan med fordel tilsætte lidt almindelig balsam til vandet når man vasker sin uldtrøje, dette kan have en blødgørende effekt.

Læg din trøje i fryseren

Hvis man lægger sin trøje i fryseren natten over kan det gøre de skæl som dækker uldes fibre porøse. Bank den frosne trøje med en gammeldags tæppebanker, så løsner skællene sig og knækker af. Slut evt. af med en uldtrimmer, når trøjen er tøet og tør.

Sy for i kanterne

Man kan altid sy en lille kant af stof i kraven og håndledende hvis man synes ulden kradser. Vi anbefaler også at have en tynd uldundertrøje på, evt. højhalset, under de sweatre som har lidt mere ”bid” i sig, så man ikke har dem direkte på huden.

Alpaca

Angora

Angora

Felt

Cashmere

Grillbox

Merino

Nordisk

Alpaca

Angora

Angora

Cashmere

Merino

Nordisk

Clothing Size Chart

Search for products

Nordic

Nordic wool is considered to be of high quality, and has been used for knitting the traditional Norwegian patterns for many years.
The nordic wool is relatively coarse, resilient and robust and is suitable for use in yarn for hand or machine knitting or weaving of blankets and upholstery fabric. Wool is biodegradable and a renewable resource. It does not need to be washed in the same way as other fiber types and has a long life.